* schapennet.nl  de mooiste website voor liefhebbers van Schapen & Geiten *


 

Het Racka Schaap

(links over de Racka onderaan deze pagina)


Met dank aan de Vereniging het Jacob & Racka schaap voor de informatie
en Stal "De Groenkamp" voor de foto's.

 


Foto: Stal de Groenkamp

 

Al 6000 jaar voor onze jaartelling zijn in het oude Egypte muurschilderingen ontdekt van schapen met zijwaartse, schroefvormige horens. Waarschijnlijk stamt het Hongaarse Rackaschaap af van deze dieren. Het Hongaarse Rackaschaap kenmerkt zich niet alleen door zijn geweldige in V vorm gedraaide, kurkentrekkerachtige horens, maar ook door zijn lange staart en de gekrulde, gemengde vacht (wolhaar). De Racka komt voor in de witte en zwarte kleur.

Tot de 18e eeuw was het Racka schaap rijk vertegenwoordigt en werden er op de markten nog zo'n 50 tot 60.000 dieren verhandeld. In 1939 waren er nog maar 3500 dieren en heeft de Hongaarse Staat opdracht gegeven aan een Staatsboerderij om met de witte en zwarte Racka's verder te fokken om uitsterven te voorkomen.

In Hongarije bestaat sinds 1983 de "Vereniging van Fokkers van het Hongaarse Rackaschaap". 

 


Foto: Stal de Groenkamp

 

Racka's zijn van nature een beetje schuw, erg sober en zowel tegen extreme koude als extreme warmte bestand. Ze hebben een normale bronstcyclus en krijgen meestal eenlingen maar soms ook tweelingen (tot 15%) De Racka kent geen noemenswaardige geboorteproblemen, de lammeren zijn vitaal en de ooien vertonen goede moedereigenschappen.

Zowel de rammen als de ooien bezitten de gedraaide horens. De Rammen hebben een licht gebogen neusprofiel (zogenaamde ramsneus) Bij de witte Racka's lopen er door de horens soms 1 of 2 zwarte strepen. Dit wordt echter als een raskenmerk gezien en niet als fout. De witte Racka's hebben bovendien een lichtbruin tot donkerbruine kop. De zwarte Racka heeft een zwarte kop en ook de horens zijn zwart. De rammen, ooien en de lammeren hebben een pluk wol tussen de horens.

 


Foto: Stal de Groenkamp

 

De wol kan een lengte krijgen van 30 35 cm. maar nooit korter dan 20 cm. Volwassen vachten hebben een gewicht van 4-5 kilo bij de rammen en 2-3 kilo bij de ooien. De vacht bestaat uit onderwol en haar. De kleur van de zwarte schapen wordt grijzer naarmate zij ouder worden.

Het gewicht van een volwassen ram bedraagt ca. 70 kilo en die van een volwassen ooi ca. 50 kilo.

De horens staan in een V vorm, in de lengterichting, op het hoofd. Zij moeten de vorm van een kurkentrekker hebben. Bij volgroeide ooien bedraagt de lengte van de horens ca. 26 cm. Bij de rammen zelfs 51 cm.

 


Foto: Stal de Groenkamp

 

De Nederlandse vereniging is in 1992 opgericht en aangesloten bij de Federatie van Buitenlandse Schapenrasverenigingen. In deze vereniging is ook het Jacob schaap gehuisvest.

 


 

Vereniging het Jacob en Racka schaap
Theo van Kilsdonk
Achterste Groes 5
75384 VG Heesch
Tel: 0412 45 39 53
E-mail: theo-carlavankilsdonk@hetnet.nl

Met dank voor het gebruik van de foto's.
J.M. Haverkamp

Stal De Groenkamp

 

 

 

 


schapennet.nl 2001

 

 

 

 

Start
Omhoog
Blauwe Texelaar
Bleu du Maine
Bonte schaap
Coburger Fuchs
Clun Forest
Flevolander
Gotland Pels
Hampshire Down
Heideschapen
Jacob
Kameroen
Kerry Hill
Melkschapen
Ouessant
Poll Dorset
Racka
Romanov
Ryeland
Shetland
Skudde
Soay
Wiltshire Horn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een link naar schapennet? Gebruik dit logo!

(rechtermuisknop op plaatje kilkken, save as / figuur opslaan als en in het plaatje een link maken naar www.schapennet.nl)

 


problemen / suggesties?